19 Aralık 2014 Cuma

ANADOLU MOTİFLERİ SERGİSİ (YASEMİN ERGELEN)

Yasemin Ergelen eğitimindeki sanatçıların Anadolu motifleri sergileri Dünyayı dolaştıktan sonra Finali Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Hizmet salonu Fuaye alanında gerçekleştirmişlerdir.



Eserlerin hepsi bir e bir gerçeklerinin kopyası olup böz nuru ile dokunmuş olduğu kumaşa uygun biçimde işenmiş veya boyanarak meydana getirilmişlerdir.
 



Çoğunun üzerinde hangi müzede sergilendiğinin bilgileri  veya nereden temin edildiğinin ve özelliklerinin kayıtlı olduğu, tarihçesi ve özellikleri mevcuttur.






































Sanatçılardan


Bu görünen halı türk medeniyetinin en eski halısı örnekleri içerisinde olup tek örnektir.
Sanatçılarımız bu tek örneği dünya görüşüne sunmuşlardır,yaptıkları bu çalışma ile.







Hepsinin bir hikayesi bir anısı olduğu gibi
Bu kilimin hikayesin de de;üreten kadının çocuğunun olmadığı ve ailedeki diğer çocukları evlat gibi gördüğü çocuk figürünün baş aşağı durmasından altında olan boynuz ve koç başlarından da erkek egemenliğinde bir ailenin var olduğunun işaret verilmekte.
Her ne kadar Türk boylarında ana erkil aile var idiysede.....







Harika motifler ve bu her motifin bir anlamının olduğu ve bu motifleri dokumayı yapan kadınlarımızın beyninde yaşatıp yeşerterek ellerinde olan kalemle yaşam alanlarına nsıl döktükleri, Türk kültürünün ne muhteşem ve özgür bir iradenin eseri olduğu bu sergi ile dünyaya bir daha duyurulmuş oldu.







Uygarlığımızın geçmişinden kalan izleri bizlere yansıttığı ,yaşattığı,dünyaya tanıtma çabası içinde sanatçıları ile emek verediği için YASEMİN ERGELEN'e ve sanatçı öğrencilerine teşekkür ederiz. muhteşem çabaları için.
Gezilesi bir sergi.Türk uygarlığının tanıtılmasında katkıları olan büyükşehir belediyesine de teşekkürlerimi sunarım.

Hiç yorum yok: