3 Aralık 2014 Çarşamba

DURSUNBEY BARANA ŞENLİĞİ

Barana şenliğiDursunbey'in halkına özellikle çocuklarınadoğa ve çevre bilincini aşılamak,doğa sevgisini kazandırmak,ve doğayı koruma bilincini aşılamak üzere senelerdir yapıla gelen bir şenliktir.

BARANA;Barana bugün Anadolu'nun çeşitli yörelerinde gezek, oturak, sıra gecesi ve şeker bağlaması gibi adlarla sürdürülüyor. Pazar akşamı Barana üyelerinin tamamı, sohbetin yapılacağı evin en yakınındaki camiye giderek yatsı namazını kılar. Çıkışta birlikte eve doğru yönelirler. Belli bir mesafeden sonra başkanın işaret vermesiyle, "Sabahtan Kavuştum" türküsünü söylemeye başlarlar.


Balıkesir`in Dursunbey İlçesinde her yıl Folklor Araştırma Eğitim ve Turizm Derneğince düzenlenen Geleneksel Barana Geleneğini Yaşatma ve Yayla Şenliği, Belediye önünde yapılan Kortej Yürüyüşü ile başlıyor. İstiklal Marşı okunması ve açılış konuşmaları ile devam eden şenlik gelen konuk ekiplerin şehir merkezin de yaptığı gösteriler ile devam ediyor. Ayrıca akşam  Hıdırlık'taki Barana Kültür Evi'nde misafir ekipler halk oyunu gösterileri sunuyorlar.

Geçit töreni halk oyunları ve halk sazları ekiplerinin katılımı ile yapılan kortej yürüyüşü



Atatürk anıtı önünde istiklal marşı ve saygı duruşundan sonra şenliğe diğer etkinliklerle devam edilmekte.

Dursunbeyin Doğa sevgisini gelecek nesillerin temsilcilerine aktarmak amacı ile düzenlediği bu şenlik harika ve çok önemli. Biliyoruzki doğa biz olmadan da yaşar ama biz doğa olmadan yaşıyamayız.
Doğayı bize değil biz doğaya uymalıyız.
Sağlıkla gezin


Hiç yorum yok: