19 Ekim 2014 Pazar

Trabzon Ayasofya Müzesi ''Camii''

Karadeniz gezisinin son günü Trabzon'dayız.
Gezecek çok yer var ancak zaman bize Atatürk evi Ayasofya Kilisesi, Müzesi, ''Camii'' için izin veriyor.Burası cami olarak halkın itirazlarına rağmen 2013 yılında ibadete açılmış,çok fazla cemaati olmayan bir cami..
















Bana ve gezi arkadaşlarıma burası cami olarak değil ama kilise veya müze olarak daha değerli geldi.Sonuçta tüm ibadethaneler Tanrıya ulaşma merkezi ise, buralar Tanrının evi ise bırakalım inançlar yapıldığı gibi kalsın.Kendi inançlarımıza göre kırıp dökerek tahrip etmeden eski azameti ve görkemini korusun.Eğer koruyup himaye edemiyorsak bırakalım bu inancın önde gelenleri; sahip çıkanları bunları temiz pak ayakta tutsun (Gürcüler örneğin...) ,mülkiyeti bize ait olsun.Bunlar tamamen benim şahsi düşüncemdir.



Trabzon Ayasofya Müzesi(Camii) o kadar güzel sanat eseri ; freskler binanın içinde dışında kırıp dökülmüş.Halbuki o freskler cenneti,cehennemi,melekleri; Tanrıya ulaşmayı inançları doğrultusunda anlatıyor.
Kilisenin bahçesinde; 1584 yılında camiye dönüştürülmesiyle oluşan mezar taşları,İznik çinileri ; hepsi atıl bir halde orada burada gelişigüzel korumasız bir şekilde...Fotoğraflarını çekip blogumuza koymaktan,fikirlerimizi yazmaktan başka yapabileceğimiz birşey yok.
































Doğu Karadeniz gezisi boyunca gördüğümüz harabe , kilise ve manastırların sayısını unuttuk; camiye dönüştürülenler cabası...Harika bir mimari; gezilip görülmeye değer.

Hiç yorum yok: