19 Eylül 2014 Cuma

İŞHAN MANASTIRI


İŞHAN MANASTIRI
Yusufeli ilçesine bağlı İşhan köyü içerisindedir. Kiliseye Oltu güzergahı üzerinden Artvin-Erzurum bağlantılı Devlet Karayolunun 92. km.sinden kuzey yönüne ayrılan 7 km.lik yol ile gidilmektedir. 951 tarihli el yazmasına göre Kilise; Rahip Khandza’nın (759-861) yeğeni ve öğrencisi Rahip Seba tarafından, Kral Andernese’nin desteği ve maddi katkısı ile yaptırılmıştır. Manastırın yapımına 955 yılında Gürcü Kralı David zamanında başlanmış, 1027 yılında Bagratlı Kralı Magistros tarafından bitirilmiştir. Güneybatıda Meryem Ana Şapeli bulunmaktadır. 35 m. uzunluğunda 20.75 cm. genişliğinde olan yapı, kubbeli bazilikal plan tipindedir.















Bir asırdır ayakta kalabilmiş bir eser doğaya depreme yağmura çamura karşı durabilmiş ama biz insanoğlunun kıyımına karşı duramamış malesef. Gönül isterdi ki bu tür eserleri eğer ülkeler gerektiği gibi koruyamıyor bakımını yapamıyorsa ait olduğu ülkelerin koruma ve himayesine terk etmeleri ; mülkiyet demek herşey demek değildir.

ŞAPEL
                                                                   Küçük ibadet yeri





Sütün başlık ve ayaklarında belli bir kurala bağlı kalınmaksızın bitkisel ve geometrik motifler kullanılmıstır toplamda 22 çeşit olan bu motifler ayrıca pencere kenarlarının yüzeylerinde kasnak çatı ve silmelerinde görülmektedir.(alıntı)








Merak edenler için; Bu gezim  Kaçkar dağı tırmanışı amaçlı Doğu Karadeniz gezisinın ayaklarından birisidir. Yaklaşık bana maliyeti 1000.liradır..
Sağlıklı gezmeler.

Hiç yorum yok: